Alabama Witte Saus: Een Uniek en Iconisch Recept uit het Zuiden

Alabama staat bekend om zijn unieke culinaire tradities, en een van de meest iconische is de Alabama Witte Saus. Deze saus, die zijn oorsprong vindt in de zuidelijke staat, is door Southern Living uitgeroepen tot een van de meest iconische recepten van het Zuiden.

De Alabama Witte Saus is een tangy, op mayonaise gebaseerde saus die over het algemeen azijn, Worcestershire saus en een verscheidenheid aan kruiden bevat. Hoewel iedereen in de staat zijn eigen versie lijkt te hebben, blijven deze belangrijke ingrediënten hetzelfde. Het is een nietje bij barbecue kip, maar kan op elke manier worden genoten die je maar wilt.

De saus werd in 1925 uitgevonden door Bob Gibson, die nu bekend staat om Big Bob Gibson Bar-B-Q in Decatur. Chris Lilly, de huidige pitmaster bij Big Bob’s, deelde hoe iconisch de saus voor hem is en waarvoor zijn restaurant de legendarische saus gebruikt. “We marineren ermee, gebruiken het om te glazuren, en we gebruiken het als een alles-in-één tafelsaus. Het is de enige saus die we hier kennen, omdat het is waar iedereen mee opgroeit,” vertelde Lilly aan Southern Living.

Snel, gemakkelijk en heerlijk, er is geen twijfel dat de Alabama Witte Saus een van de vele dingen is die onze geweldige staat zo uniek maken. Naast de Alabama Witte Saus, werden ook de beroemde Krabsalade van Alabama en de Alabama Fire Crackers genoemd in de lijst van de dertig meest iconische voedingsmiddelen van het Zuiden.

Veelgestelde Vragen

Wat is Alabama Witte Saus?
Alabama Witte Saus is een op mayonaise gebaseerde saus die typisch is voor de Amerikaanse staat Alabama. Het bevat meestal azijn, Worcestershire saus en een verscheidenheid aan kruiden.

Wie heeft de Alabama Witte Saus uitgevonden?
De Alabama Witte Saus werd in 1925 uitgevonden door Bob Gibson, de oprichter van Big Bob Gibson Bar-B-Q in Decatur, Alabama.

Waar wordt de Alabama Witte Saus voor gebruikt?
De Alabama Witte Saus wordt vaak gebruikt als marinade, glazuur en tafelsaus. Het is vooral populair bij barbecue kip, maar kan op vele andere manieren worden genoten.

Verklarende Woordenlijst

Tangy: Een Engels woord dat een scherpe of pittige smaak beschrijft, vaak gebruikt om voedsel te beschrijven dat een sterke, aangename smaak heeft.

Pitmaster: Een persoon die gespecialiseerd is in het bereiden van barbecuegerechten, vooral in het roken van vlees.

Worcestershire saus: Een gefermenteerde vloeibare specerij gemaakt van een basis van azijn en gearomatiseerd met ansjovis, sojasaus, knoflook, tamarinde en andere kruiden en specerijen. Het is vooral bekend als een ingrediënt in Bloody Mary’s en Caesar Salades.

Glazuren: Een kooktechniek waarbij voedsel (meestal vlees) wordt bedekt met een glanzende laag saus, vaak gemaakt van suiker of honing, en dan wordt gebakken of gegrild tot het glazuur karameliseert en een glanzende afwerking geeft.