De Heropleving van de Flamboyante Desserts uit de Jaren ’70

De jaren ’70, een tijdperk van overdaad en flamboyante stijl, maken een comeback in de wereld van desserts. Met een vleugje nostalgie zien we de terugkeer van Bundts, Zwarte Woudtaarten en uitgebreide gelatineuze creaties.

Toen de New Yorkse chef-kok en restaurateur Angie Mar het dessertmenu voor haar nieuwe restaurant in Manhattan, Le B, ontwikkelde, was ze niet geïnteresseerd in subtiliteit. “Ik hou altijd van overdaad,” zegt Mar, 41. “En als ik denk aan een jaren ’70 dinerfeest, denk ik aan overdaad.” Ze besloot twee van de populairste desserts van het decennium nieuw leven in te blazen: de soufflé en de opvallende Zwarte Woudtaart.

Mar’s versie van de laatste – traditioneel een chocoladetaart gelaagd met kirsch-doordrenkte kersen en slagroom – combineert sappige, gastrique-geïnfuseerde Bings met smeuïge chocolade, een luchtige quenelle van rum-doordrenkte Chantilly-crème en een sprenkeling van krokante amandeltuiles. Zorgvuldig samengesteld en een beetje vreemd, zou het gerecht niet misstaan in Salvador Dalí’s 1973…

Mar is niet de enige chef-kok die desserts herziet die voor het laatst in de mode waren tijdens de regering van Carter. Op het openingsmenu van Mischa in Midtown Manhattan waren de eenpersoons donkere bos taarten omringd met tutu’s van Oreo-smaak botercrème en bekroond met trompe l’oeil kersen gemaakt van jam met cacao tuile stelen. Bij Le Rock in New York kan de torenhoge Barbie-roze framboise soufflé met citroenverbena crème anglaise op ongeveer de helft van de restauranttafels worden gespot op elke willekeurige avond.

Deze dramatische throwbacks voelen duidelijk geschikt voor de hedendaagse voedselcultuur; inherent fotogeniek, ze bevredigen ook een wijdverbreid verlangen naar comfort door middel van verwennerij.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een Bundt?
Een Bundt is een cake die wordt gebakken in een Bundt-pan, die zijn vorm geeft. De pan is meestal versierd met gefluteerde of gegroefde zijkanten, maar kan ook andere vormen hebben.

Wat is een Zwarte Woudtaart?
Een Zwarte Woudtaart is een traditioneel Duits dessert dat bestaat uit lagen chocoladecake, kersen en slagroom. Het is vaak doordrenkt met Kirsch, een kersendestillaat.

Wat is een quenelle?
Een quenelle is een ovale of ruitvormige portie van een zachte voedselsubstantie, zoals room of ijs, gevormd met twee lepels.

Wat is een tuile?
Een tuile is een dun, knapperig koekje dat vaak wordt gebruikt als garnering in desserts. Het kan in verschillende vormen worden gevormd terwijl het nog warm is.

Wat betekent ’trompe l’oeil’?
Trompe l’oeil is een Franse term die ‘bedrieg het oog’ betekent. In de culinaire wereld wordt het gebruikt om gerechten te beschrijven die zijn ontworpen om eruit te zien als iets anders.