Een verrassende wending in de geschiedenis van pizza

De oorsprong van de pizza zoals wij die kennen, met tomatensaus, is onderwerp van een levendige discussie geworden na recente uitspraken van een voedselhistoricus. Volgens deze expert is de toevoeging van tomatensaus aan pizza niet ontstaan in Italië, maar in de Verenigde Staten. Deze bewering heeft voor opschudding gezorgd onder Italiaanse pizzamakers, die het idee verwerpen dat een van hun nationale symbolen zou zijn aangepast door Amerikaanse invloeden.

De historische analyse suggereert dat hoewel de basisvorm van pizza – een plat brood met toppings – al eeuwen in Italië bestaat, de specifieke toevoeging van tomatensaus zoals we die nu kennen, pas populair werd in Amerikaanse steden met grote Italiaanse gemeenschappen. Deze ontwikkeling zou hebben plaatsgevonden in de late 19e eeuw, een tijd waarin Italiaanse immigranten hun culinaire tradities aanpasten aan de ingrediënten die in hun nieuwe thuisland beschikbaar waren.

Deze theorie werpt licht op de dynamische aard van culinaire tradities en hoe deze kunnen evolueren en zich aanpassen wanneer ze in een nieuwe omgeving worden gebracht. Het benadrukt ook de rol van immigrantengemeenschappen in de verspreiding en aanpassing van hun keukens. Terwijl sommigen in Italië misschien niet blij zijn met het idee, biedt het een fascinerend inzicht in hoe culturele uitwisseling de gerechten die we vandaag de dag als vanzelfsprekend beschouwen, heeft gevormd.