Eten Japanners ramennoedels?

Ramen, een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Japanse keuken, is veel meer dan alleen een snelle hap. Het is een culinair fenomeen dat de harten (en magen) van mensen over de hele wereld heeft veroverd. In Japan zelf is ramen niet alleen een populair gerecht; het is een integraal onderdeel van de cultuur en de dagelijkse keuken.

De basis van ramen is relatief eenvoudig: tarwenoedels geserveerd in een bouillon, vaak verrijkt met sojasaus of miso, en aangevuld met diverse toppings zoals gesneden varkensvlees, nori (zeewier), lente-uitjes, en soms maïs of boter. Echter, de eenvoud van deze beschrijving doet geen recht aan de complexiteit en variëteit van ramen die in Japan te vinden is. Van de rijke, romige tonkotsu ramen uit Kyushu tot de zoute shio ramen van Hokkaido, elke regio in Japan heeft zijn eigen unieke twist aan dit gerecht gegeven.

Ramenrestaurants, of ramen-ya, zijn een gemeenschappelijk gezicht in Japan, variërend van kleine, door families gerunde etablissementen tot grote ketens. Elk van deze restaurants biedt zijn eigen specifieke versie van ramen aan, vaak met een geheime bouillon of speciale ingrediënten die klanten van heinde en verre aantrekken.

In tegenstelling tot de vaak gehoorde misvatting dat ramen slechts een snelle en goedkope maaltijd is, toont de diversiteit en verfijning van ramen in Japan aan dat het een gerecht is met diepe culturele wortels en een ongeëvenaarde culinaire diversiteit. Het is een expressie van de Japanse ziel, verpakt in een kom comfort food.