Het Geheim van Overgebleven Aardappelpuree: De Wafelijzer

Overgebleven eten heeft zijn voordelen en valkuilen. Het hebben van een kant-en-klare maaltijd in de koelkast maakt het avondeten een stuk eenvoudiger, maar het herhaaldelijk eten van hetzelfde gerecht kan een beetje saai worden. De meeste restjes kunnen opnieuw worden bedacht met een andere bijgerecht, wat extra groenten, of een geheel nieuwe presentatie. Wat romige aardappelpuree betreft, is het belangrijk hoe je ze weer tot leven brengt. Het geheim is een keukenapparaat dat waarschijnlijk niet is gebruikt sinds je laatste brunch extravaganza: de wafelijzer1.

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt een wafelijzer meestal gebruikt voor precies dat, maar het apparaat is in wezen een panini pers met een unieke vorm. Een bestelling van wafels in een diner zal meestal hoog opgestapeld aankomen met boter, ahornsiroop, en misschien zelfs wat slagroom er bovenop. Een zoete traktatie voor het ontbijt is niets om over te klagen, maar wafels hebben een hartig alter ego, en aardappelpuree brengt het allemaal samen. Met slechts ongeveer 15 minuten, kunnen de saaie oude aardappelpuree van gisteravond worden heruitgevonden als gouden, heerlijke, wafels1.

Het is geen geheim dat aardappelen op een perfecte manier knapperig kunnen worden, of het nu in de vorm van frietjes, hash browns, latkes, of een van de vele aardappelbereidingen ter wereld is. Niets is te vergelijken met de romigheid van aardappelpuree, maar ze omvormen tot wafels biedt het beste van beide werelden – knapperige randen gesist met het wafelijzer en een zacht, kussenzacht centrum2.

Aardappelpuree kan op zichzelf al wonderen doen, maar wanneer ze gemengd worden met een ei en wat bloem, bindt het mengsel samen en creëert een soort aardappelkoek. Smaken kunnen worden gemanipuleerd met stukjes kaas, krachtige kruiden, of verse kruiden zoals peterselie of dille, maar de echte magie gebeurt in de wafelijzer. Gebakken aardappel “pannenkoeken” zijn niets nieuws, maar aardappelwafels bieden een verhoogde look en ervaring aangezien het ijzer het gepureerde mengsel vormt tot een luchtige maar knapperige verrukking1.

Het is belangrijk om de wafelijzer voor te verwarmen en in te vetten met kookspray. Dit helpt de wafels gelijkmatig te koken en voorkomt dat ze aan de machine blijven plakken5. Het wordt aanbevolen om geraspte kaas en een paar kruiden of bosuitjes in het wafelbeslag te doen. De kaas zal smelten terwijl het kookt, waardoor elke wafel een knapperige rand krijgt, en de kruiden en bosuitjes passen perfect bij de aardappelheerlijkheid5.