Het verdwijnen van Singapore’s ‘ijs ooms’: Een reflectie op erfgoed en bureaucratie

In de bruisende straten van Singapore is het een vertrouwd gezicht: oudere verkopers, liefkozend bekend als ‘ijs ooms’, die traditioneel ijs verkopen vanuit hun karren. Deze ijsjes, vaak geserveerd tussen regenboogkleurig brood, zijn een hit bij zowel de lokale bevolking als toeristen. Maar de toekomst van deze geliefde traditie wordt bedreigd door strenge straatverkoopregulaties en de voortschrijdende leeftijd van de verkopers.

Een van deze ‘ijs ooms’ is Liang, een man in de zeventig die zijn dagen doorbrengt met het verkopen van ijsjes voor slechts 1,50 Singaporese dollar (ongeveer $1,10). Ondanks de hitte van de evenaar en het gebrek aan schaduw, blijft Liang zijn ijs verkopen, ondersteund door niets meer dan de schaduw van zijn fietsparaplu.

Voor veel Singaporezen zijn deze traditionele ijsverkopers een belangrijk onderdeel van het lokale erfgoed. Darren Tan, een 26-jarige local, vertelt: “Ik probeer ijs te kopen en ze te ondersteunen wanneer ik kan. Het zou triest zijn als er in de toekomst geen ijsverkopende ooms meer zouden zijn. Er zijn niet veel plaatsen in Singapore waar je zo’n betaalbaar en nostalgisch ijs kunt vinden.

“Helaas heeft de afgelopen tien jaar een gestage daling van het aantal ijsverkopers in het land laten zien. De combinatie van strenge regelgeving en de hoge leeftijd van de verkopers zet de toekomst van deze geliefde traditie op het spel.

Veelgestelde vragen

Wat is een ‘ijs oom’?
Een ‘ijs oom’ is een term die liefkozend wordt gebruikt in Singapore om te verwijzen naar oudere mannen die traditioneel ijs verkopen vanuit karren op straat.

Wat is het probleem met de ‘ijs ooms’ in Singapore?
De ‘ijs ooms’ in Singapore worden geconfronteerd met uitdagingen zoals strenge straatverkoopregulaties en de voortschrijdende leeftijd van de verkopers, wat de toekomst van deze traditie bedreigt.

Wat is het belang van de ‘ijs ooms’ voor de lokale bevolking?
Voor veel Singaporezen zijn de ‘ijs ooms’ een belangrijk onderdeel van het lokale erfgoed. Hun ijsjes, vaak geserveerd tussen regenboogkleurig brood, zijn een bron van nostalgie en worden gezien als een betaalbare traktatie.

Verklarende woordenlijst

Straatverkoopregulaties: Dit zijn regels en voorschriften die zijn opgesteld door de overheid om de verkoop van goederen op straat te reguleren. Ze kunnen betrekking hebben op zaken als hygiëne, locatie, en tijden van verkoop.

Traditioneel ijs: In de context van Singapore verwijst dit naar ijs dat vaak wordt geserveerd tussen plakjes regenboogkleurig brood. Het is een populaire traktatie onder zowel de lokale bevolking als toeristen.

Ijs oom: Een liefkozende term gebruikt in Singapore om te verwijzen naar oudere mannen die traditioneel ijs verkopen vanuit karren op straat1.