Hoe maak je een chocoladetaart met roomlikeur

Of je nu op zoek bent naar iets leuks om te maken tijdens een gezellige avond of een speciale traktatie voor een viering, deze rijke en chocoladeachtige taart is perfect voor iedereen die zijn zoetekauw wil verwennen. Deze vochtige en sponzige taart is eenvoudig genoeg om vanaf nul te maken met ingrediënten die al in je keuken aanwezig zijn, maar Mary Berry heeft deze taart naar een hoger niveau getild met een romige alcoholische vulling1.

Ingrediënten

Voor de taart heb je nodig: 275g zelfrijzend meel, 225g boter, 225g basterdsuiker, 30g cacaopoeder, vier grote eieren, een eetlepel bakpoeder en vijf eetlepels kokend water. Voor de glazuur heb je 450g pure chocolade en 450ml slagroom nodig. Voor de vulling heb je 300ml slagroom en vier eetlepels roomlikeur (zoals Baileys) nodig. Voor de decoratie heb je 175g maltezers en acht gehakte chocoladetruffels nodig1.

Bereidingswijze

Begin met het voorverwarmen van de oven op 180C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak de eerste taartlaag door je cacaopoeder en kokend water in een kom te doen en het te mengen tot het een pasta wordt. Voeg alle overige taartingrediënten (meel, suiker, boter, eieren, bakpoeder) toe en meng grondig tot je een glad taartbeslag hebt. Plaats je beslag in je bakplaat en strijk het oppervlak glad met een lepel. Bak ongeveer 36 minuten tot het is gerezen. Prik een tandenstoker in het midden van de taart om te bepalen of het klaar is. Als de tandenstoker nat uitkomt met beslag, moet het nog meer tijd om te bakken, maar als het droog uitkomt, is het klaar om uit de oven te komen. Laat de taart vijf minuten afkoelen in de bakplaat en haal dan de taart uit de bakplaat en laat afkoelen. Herhaal dit proces een tweede keer om een tweede taart te maken, of als je twee bakplaten hebt, kun je beide taartlagen tegelijkertijd maken1.

Terwijl de taarten afkoelen, kun je het glazuur maken. Giet room in een steelpan en verwarm op een middelhoog vuur. Zodra het begint heet te worden, haal je het van het vuur en voeg je chocolade toe. Roer het mengsel tot het goed gesmolten is. Zet opzij om af te koelen en in te dikken, en als het klaar is, kan het in een spuitzak worden gedaan. Zet een spuitmondje op de spuitzak als deze gevuld is tot ongeveer 350g en er moet glazuur overblijven om de taart mee te bedekken1.

Zodra de taarten zijn afgekoeld, besprenkel je de helft van de roomlikeur op de bovenkant van een van de taarten, die de onderste laag van je taart zal zijn. Neem een kom, meng de andere helft van de roomlikeur met slagroom, en verspreid ze dan bovenop de taart. Plaats de tweede taart bovenop de taart1.

Verspreid alle resterende chocoladeglazuur over het oppervlak van je taart tot het volledig bedekt is. Gebruik je spuitzak om kleine sterren rond de randen van de taart te spuiten om een rand te maken. In het midden van de taart, rangschik je een rij van gespoten glazuursterren en maak dan de volgende rij van maltezers, en maak dan de volgende laag van gehakte truffels. Blijf dit patroon herhalen tot de taart volledig bedekt is1.

Nu is je verwennerij chocoladetaart voor volwassenen klaar om te worden gesneden en geserveerd voor elke gelegenheid.