Hoe noem je een donut zonder gat?

Het is een vraag die velen van ons zich misschien niet hebben gesteld, maar die toch intrigerend is: hoe noem je een donut zonder gat? Het antwoord is eenvoudig: een ‘gevulde donut’. Maar deze eenvoudige vraag opent de deur naar een veel diepere discussie over de evolutie van de donut en de vele vormen en variaties die het heeft aangenomen in verschillende culturen over de hele wereld.

De Oorsprong van de Donut

De donut, zoals we die kennen, is een zoet gebakje dat vaak wordt gegeten bij het ontbijt of als tussendoortje. Het is meestal rond van vorm met een gat in het midden, hoewel er ook varianten zonder gat bestaan. De oorsprong van de donut is niet helemaal duidelijk, maar het is waarschijnlijk dat het concept van gefrituurd deeg met een gat in het midden afkomstig is uit de Nederlandse keuken, waar ze bekend staan als ‘oliebollen’.

De Gatloze Donut

De gatloze donut, of gevulde donut, is een variant die is ontstaan om ruimte te bieden voor vullingen. Deze vullingen kunnen variëren van jam en room tot chocolade en custard. De gatloze donut biedt een andere ervaring dan de traditionele donut, met een verrassing in het midden die de smaak en textuur verandert.

Conclusie

Of je nu de voorkeur geeft aan de traditionele donut met gat of de gevulde variant, er is geen twijfel dat de donut een geliefd onderdeel is van vele culturen over de hele wereld. Het is een voorbeeld van hoe een eenvoudig idee – gefrituurd deeg – kan evolueren en zich aanpassen aan verschillende smaken en voorkeuren.

Veelgestelde Vragen

 1. Wat is een donut?
  Een donut is een soort zoet gebak dat meestal wordt gegeten bij het ontbijt of als tussendoortje. Het is meestal rond van vorm met een gat in het midden.
 2. Wat is een gevulde donut?
  Een gevulde donut is een variant van de traditionele donut, maar dan zonder gat. In plaats daarvan heeft het een vulling, die kan variëren van jam en room tot chocolade en custard.
 3. Waar komt de donut vandaan?
  De exacte oorsprong van de donut is niet bekend, maar het is waarschijnlijk dat het concept van gefrituurd deeg met een gat in het midden afkomstig is uit de Nederlandse keuken.

Verklarende Woordenlijst

 • Donut: Een soort zoet gebak dat meestal wordt gegeten bij het ontbijt of als tussendoortje. Het is meestal rond van vorm met een gat in het midden.
 • Gevulde Donut: Een variant van de traditionele donut, maar dan zonder gat. In plaats daarvan heeft het een vulling, die kan variëren van jam en room tot chocolade en custard.
 • Oliebol: Een traditioneel Nederlands gebakje van gefrituurd deeg, vaak gegeten op oudejaarsavond. Het is waarschijnlijk de voorloper van de moderne donut.