Spaanse Politie Onderschept 68.000 Gallons Lampolie Vermomd als Olijfolie

In een recente operatie heeft de Spaanse politie ongeveer 68.000 gallons lampolie in beslag genomen die als olijfolie op de markt zou worden gebracht. De inbeslagname vond plaats in Ciudad Real, Spanje, en werd gevolgd door politie-invallen in Toscane en Sicilië in Italië.

De lampolie, ook bekend als lampante olie, is een lagere kwaliteit variant van olijfolie met een hogere zuurgraad, een onaangename geur en een ongewenste smaak. Het wordt geproduceerd uit slechte olijven en kan gevaarlijk zijn, afhankelijk van de staat van de olijven waaruit het wordt geproduceerd. Lampante olie, die zijn naam ontleent aan het gebruik als brandstof voor olielampen, is in Spanje verboden voor directe menselijke consumptie.

Deze operatie heeft de aandacht gevestigd op een groeiend probleem in de olijfolie-industrie. Al meer dan een decennium zijn er verhalen over hoe olijfolie zelden echt olijfolie is. Het is schokkend om te ontdekken dat een van de populaire vervangers voor eetbare olijfolie een lagere kwaliteit olijfolie is die wordt gebruikt voor het aansteken van lampen.

Naast de inbeslagname van de valse “olijfolie”, nam de politie ook vier voertuigen, ongeveer $98.500 en ander papieren bewijsmateriaal in beslag. Goed werk, Spaanse politie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is lampante olie?
Lampante olie is een lagere kwaliteit variant van olijfolie met een hogere zuurgraad, een onaangename geur en een ongewenste smaak. Het wordt geproduceerd uit slechte olijven en kan gevaarlijk zijn, afhankelijk van de staat van de olijven waaruit het wordt geproduceerd.

Is lampante olie eetbaar?
In Spanje is lampante olie verboden voor directe menselijke consumptie vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s. Het is echter niet in alle landen verboden.

Hoe wijdverbreid is het probleem van valse olijfolie?
Het probleem van valse olijfolie is al meer dan een decennium bekend en blijft een uitdaging voor de industrie. Het is belangrijk voor consumenten om te weten waar hun olijfolie vandaan komt en om merken te kiezen die ze kunnen vertrouwen.

Wat gebeurde er tijdens de recente politieoperatie in Spanje?
Tijdens een recente operatie in Spanje nam de politie ongeveer 68.000 gallons lampolie in beslag die als olijfolie op de markt zou worden gebracht. Daarnaast werden vier voertuigen, ongeveer $98.500 en ander papieren bewijsmateriaal in beslag genomen.