Spanje Schrapt BTW op Olijfolie om Consumenten te Ondersteunen

In een poging om de stijgende kosten van olijfolie te verlichten, heeft de Spaanse regering aangekondigd dat de BTW op olijfolie tijdelijk wordt afgeschaft. Deze maatregel komt als reactie op de dramatische prijsstijgingen die consumenten zwaar treffen.

Spanje, de grootste producent en exporteur van olijfolie ter wereld, heeft te maken met een aanzienlijke prijsstijging van olijfolie, veroorzaakt door aanhoudende inflatie en een langdurige droogte die de voorraden heeft aangetast. Sinds september 2020 zijn de prijzen met maar liefst 272% gestegen, volgens het Spaanse ministerie van Landbouw. In sommige supermarkten kost een vijf-liter fles olijfolie nu meer dan €50.

Olijfolie is een essentieel onderdeel van de Spaanse keuken en wordt veelvuldig gebruikt in diverse gerechten zoals salades, groenten en sandwiches. Gemiddeld verbruikt een Spaans huishouden zes liter olijfolie per persoon per jaar, aanzienlijk meer dan de 0,4 liter die internationaal wordt geconsumeerd. Door de stijgende prijzen zijn sommige consumenten echter overgestapt op goedkopere alternatieven.

De Spaanse regering had eerder al de BTW op olijfolie verlaagd van 10% naar 5% als onderdeel van een anti-inflatiepakket. Vanaf juli tot september zal er helemaal geen BTW worden geheven op olijfolie. Daarna zal de BTW geleidelijk worden verhoogd naar 2% tot het einde van het jaar en vervolgens naar 4%, waarbij olijfolie als basisvoedingsmiddel wordt beschouwd.

Deze beslissing onderstreept het belang van olijfolie in het Mediterrane dieet en de gezonde levensstijl die daarmee gepaard gaat. De Spaanse minister van Financiën, María Jesús Montero, benadrukte dat deze maatregel noodzakelijk is om de toegankelijkheid van dit belangrijke product voor alle Spaanse huishoudens te waarborgen.