Waar is ribollita van gemaakt?

Ribollita is een traditionele Toscaanse soep die bekend staat om zijn rijke smaken en voedzame ingrediënten. Deze hartverwarmende maaltijd is een toonbeeld van de Italiaanse cucina povera, ofwel ‘arme keuken’, waarbij eenvoudige en beschikbare ingrediënten worden omgetoverd tot een smakelijk gerecht.

De basis van ribollita wordt gevormd door cannellinibonen, een witte boon die bekend staat om zijn zachte textuur en vermogen om smaken goed op te nemen. Deze bonen worden gecombineerd met een verscheidenheid aan groenten, waaronder uien, wortelen en selderij, die samen een sofrito vormen. Dit mengsel wordt zachtjes aangezet in extra vierge olijfolie, wat de basis legt voor de soep.

Bladgroenten zoals boerenkool zijn een essentieel onderdeel van ribollita, en voegen niet alleen voedingswaarde toe, maar ook een mooie textuur en kleur. Tomaten, vers of uit blik, worden toegevoegd voor een lichte zuurheid en rijkdom aan de soep.

Een uniek kenmerk van ribollita is het gebruik van oud brood, dat de soep verdikt en een hartige diepte geeft. Het brood absorbeert de smaken van de soep en zorgt voor een stevige consistentie. De soep wordt vaak op smaak gebracht met kruiden zoals rozemarijn of tijm, en een geheime smaakmaker in sommige recepten: de korst van Parmezaanse kaas!

Ribollita betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’, een verwijzing naar de traditie om de soep de volgende dag opnieuw op te warmen, waarbij het nog rijker en smaakvoller wordt. Het is een perfect gerecht om restjes groenten te verwerken en kan gemakkelijk worden aangepast aan wat er voorhanden is, zoals spinazie in plaats van boerenkool of zomergroenten zoals courgette.

Deze soep is niet alleen een heerlijke maaltijd op zich, maar ook een prachtig voorbeeld van de Mediterrane keuken, die bekend staat om zijn gezonde en gebalanceerde gerechten.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

 • Wat is sofrito?
  Sofrito is een mengsel van fijngesneden groenten, zoals uien, wortelen en selderij, dat zachtjes wordt aangezet in olie en dient als basis voor veel soepen en sauzen.
 • Kan ik andere groenten gebruiken in ribollita?
  Ja, ribollita is een flexibel gerecht en je kunt gemakkelijk andere groenten toevoegen die je bij de hand hebt.
 • Wat voor brood moet ik gebruiken voor ribollita?
  Traditioneel wordt oud, stevig brood gebruikt, zoals Toscaans brood, dat helpt om de soep te verdikken.

Uitleg van Termen

 • Cucina povera: Een Italiaanse term die ‘arme keuken’ betekent, verwijzend naar een kookstijl die eenvoudige, lokale ingrediënten gebruikt om voedzame en smaakvolle gerechten te maken.
 • Cannellinibonen: Een type witte boon die vaak wordt gebruikt in Italiaanse gerechten, bekend om zijn zachte textuur en vermogen om goed smaken op te nemen.
 • Parmezaanse kaas: Een harde, granulaire kaas uit Italië, bekend om zijn rijke, umami smaak, die vaak wordt gebruikt om gerechten op smaak te brengen.