De Evolutie van Citroen Posset: Van Verwarmende Drank tot Verfijnd Dessert

Citroen posset, een dessert dat zijn oorsprong vindt in de tijd van Shakespeare, heeft een fascinerende evolutie doorgemaakt. Oorspronkelijk was het een verwarmende drank gemaakt van room, verdikt met citrusvruchtensap of alcohol. Deze luxueuze ‘sack posset’, op smaak gebracht met wijn en kostbare specerijen zoals saffraan, was een populair tonicum in de tijd van Shakespeare. Dankzij zijn lustopwekkende reputatie was het een vast onderdeel van huwelijksfeesten.

De moderne posset is echter veranderd in een pudding. Hoewel ik niet kan beweren dat het enige medicinale kwaliteiten heeft, is het gegarandeerd een plezier om te eten.

Hier is een eenvoudig recept om citroen posset te maken. Het duurt slechts 15 minuten om te bereiden en 2 uur om te koelen. Het recept is voldoende voor 4 personen.

Ingrediënten:

  • 2 citroenen, bij voorkeur onbewerkt
  • 125g witte of gouden suiker
  • 425ml dubbele room
  • Een snufje nootmuskaat
  • Een snufje gember
  • 1 eetlepel geschaafde amandelen (optioneel)
  • 1 eetlepel gekonfijte schil (optioneel)

Een opmerking over de citroenen: Koop bij voorkeur onbewerkte biologische citroenen voor dit recept, omdat zowel de schil als het sap wordt gebruikt. Hoewel de was op fruit perfect veilig is om te eten, vinden de meesten van ons het idee om het te consumeren niet prettig. Als alternatief kunt u gewaxt fruit goed schrobben met een harde borstel en heet water voor gebruik.

Veelgestelde Vragen

Wat is een posset?
Een posset was oorspronkelijk een verwarmende drank gemaakt van room, verdikt met citrusvruchtensap of alcohol. De moderne versie is echter een soort pudding.

Wat betekent ‘onbewerkte’ citroenen?
Onbewerkte citroenen zijn citroenen die niet zijn behandeld met een waslaag om ze langer vers te houden. Biologisch fruit wordt nooit gewaxt.

Wat is dubbele room?
Dubbele room is een soort room met een hoog vetgehalte, meestal rond de 48%. Het is dikker en rijker dan gewone room.

Wat is gekonfijte schil?
Gekonfijte schil is fruit schil die is gekookt in suikerstroop en vervolgens gedroogd. Het wordt vaak gebruikt in bakrecepten voor extra smaak en textuur.

Wat is de oorsprong van posset?
Posset vindt zijn oorsprong in de tijd van Shakespeare en was een populair tonicum en onderdeel van huwelijksfeesten. Het was oorspronkelijk een verwarmende drank, maar is in de moderne tijd veranderd in een soort pudding.