De Kunst van het Combineren: Dranken voor Japanse Gerechten

Japanse gerechten staan bekend om hun subtiele smaken, aandacht voor textuur en presentatie, en overvloedige umami. Het kiezen van de juiste drank om deze complexe smaken te begeleiden kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat er niet één ‘beste’ drank is voor alle Japanse gerechten. De keuze hangt sterk af van het specifieke gerecht dat je eet.

Bijvoorbeeld, een drank die perfect past bij de verfijning van sushi, zal niet noodzakelijkerwijs goed samengaan met de rijke hartigheid van dunne reepjes vlees die kort worden gekookt in een borrelende bouillon, in de stijl van shabu shabu. Toch zijn er bepaalde kwaliteiten die door de Japanse keuken lopen, en het is mogelijk om dranken te vinden die deze kwaliteiten aanvullen.

Een van de dranken die vaak wordt gekozen om Japanse gerechten te begeleiden is sake. Een voorbeeld hiervan is de Asahi Dassai 45 Junmai Daiginjo uit Japan. Deze sake heeft een zachte meloen- en mangosmaak die goed past bij een verscheidenheid aan Japanse gerechten.

De in Londen gevestigde Italiaanse sommelier Angelo Lorea, die werkt in het chique Japanse restaurant Ginza in St James’s, heeft diep nagedacht over zijn combinaties. Hij heeft duidelijk een sterke voorkeur voor sake, maar hij benadrukt ook dat er andere dranken zijn die goed passen bij Japanse gerechten.

Veelgestelde Vragen

Wat is umami?

Umami is een van de vijf basissmaken, naast zoet, zuur, bitter en zout. Het wordt vaak omschreven als hartig en komt veel voor in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, kaas en tomaten.

Wat is sake?

Sake is een Japanse rijstwijn die vaak wordt geserveerd bij Japanse gerechten. Het heeft een unieke smaak die kan variëren van zoet tot droog, afhankelijk van de specifieke soort.

Wat is shabu shabu?

Shabu shabu is een Japanse hotpot-gerecht waarbij dunne plakjes vlees en groenten worden gekookt in een pot met hete bouillon. Het wordt vaak aan tafel geserveerd, waar de gasten hun eigen ingrediënten kunnen koken.

Wat is Junmai Daiginjo?

Junmai Daiginjo is een type sake dat wordt gemaakt zonder toevoeging van alcohol. Het wordt beschouwd als een van de hoogste kwaliteiten van sake, met een complexe smaak en aroma.