Waar is echte wasabi van gemaakt?

Wasabi, een pittige groene pasta die vaak wordt geserveerd bij sushi, is een integraal onderdeel van de Japanse keuken. Maar wist je dat de wasabi die we vaak consumeren in restaurants en supermarkten vaak niet de echte wasabi is? Echte wasabi, ook wel bekend als “Sawa” wasabi, is een zeldzaam en kostbaar product dat moeilijk te verkrijgen is, zelfs in zijn thuisland Japan.

Echte wasabi wordt geteeld in stromend bergwater, voornamelijk in China, waar de traditionele teeltmethoden nog steeds worden toegepast. Het is een arbeidsintensief proces dat zorgvuldige aandacht en geduld vereist. De strenge exportregels van het land van herkomst en de strenge douanevoorschriften van Nederland maken het nog moeilijker om echte wasabi in Nederland te verkrijgen.

Het is belangrijk om te weten dat de wasabi die we vaak in winkels vinden, meestal een mengsel is van mierikswortel, mosterd en voedselkleurstof. Hoewel dit mengsel een vergelijkbare pittige smaak heeft, mist het de subtiele smaaknuances en de zoete nasmaak van echte wasabi.

Veelgestelde vragen

Wat is echte wasabi?
Echte wasabi, ook wel “Sawa” wasabi genoemd, is een plant die wordt geteeld in stromend bergwater. Het wordt vaak verwerkt tot een pittige groene pasta die wordt gebruikt in de Japanse keuken.

Waarom is echte wasabi zo zeldzaam?
Echte wasabi is zeldzaam vanwege de complexiteit van de teelt en de strenge export- en douanevoorschriften. Het vereist specifieke groeiomstandigheden en veel zorg en aandacht.

Wat is het verschil tussen echte wasabi en de wasabi die we in winkels vinden?
De wasabi die we vaak in winkels vinden, is meestal een mengsel van mierikswortel, mosterd en voedselkleurstof. Hoewel het een vergelijkbare pittige smaak heeft, mist het de subtiele smaaknuances en de zoete nasmaak van echte wasabi.

Verklarende woordenlijst

Sawa Wasabi: Dit is de term voor echte wasabi die wordt geteeld in stromend bergwater.

Mierikswortel: Dit is een plant die vaak wordt gebruikt als vervanging voor wasabi. Het heeft een vergelijkbare pittige smaak, maar mist de subtiele smaaknuances van echte wasabi1.