De Ultieme Gids voor Japanse Wagashi Zoetigheden

Wagashi, of Japanse zoetigheden, hebben een rijke geschiedenis in Japan en worden vaak gegeten met groene thee tijdens theeceremonies of aangeboden in tempels1. Japanse wagashi zijn er in vele soorten en smaken, en worden gemaakt met een breed scala aan ingrediënten en technieken2. In dit artikel zullen we enkele van de beste Japanse wagashi en hun geschiedenis bespreken.

De Oorsprong van Wagashi

Wagashi (和菓子) zijn traditionele Japanse zoetigheden die meer dan 2000 jaar geleden zijn ontstaan3. In die tijd werden noten tot poeder vermalen en tot een pasta gerold om dango (団子) te vormen, wat tegenwoordig wordt beschouwd als het oudste bewerkte voedsel van Japan3. Wagashi worden vaak genoten met een lekker kopje groene thee en zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en consistenties, bereid met een breed scala aan ingrediënten en technieken3.

Soorten Wagashi

Er zijn veel verschillende soorten wagashi, en nieuwe soorten worden zelfs vandaag de dag nog steeds gemaakt3. Enkele van de meest populaire wagashi zijn:

  1. Mochi: waarschijnlijk de bekendste van alle wagashi, gemaakt van zoete rijst en met de meeste variëteiten onder alle wagashi5.
  2. Daifuku: een zachte, kleverige rijstcake gevuld met zoete rode bonenpasta2.
  3. Manju: een gestoomde cake gemaakt van tarwebloem en gevuld met zoete rode bonenpasta2.
  4. Dorayaki: een soort pannenkoek gevuld met zoete rode bonenpasta2.
  5. Yokan: een gelei-achtige zoetigheid gemaakt van rode bonenpasta, suiker en agar-agar3.
  6. Taiyaki: een visvormige cake gevuld met zoete rode bonenpasta2.
  7. Castella: een luchtige, sponsachtige cake van Portugese oorsprong2.
  8. Nerikiri: een wagashi gemaakt van zoete bonenpasta, vaak gevormd in prachtige bloemvormen en geserveerd tijdens theeceremonies5.

Wagashi en de Seizoenen

Wagashi zijn nauw verbonden met de seizoenen, en veel handgemaakte wagashi zijn seizoensgebonden, wat betekent dat ze alleen op bepaalde tijden van het jaar worden verkocht6. Dit komt omdat wagashi historisch gezien afhankelijk waren van ingrediënten die in het seizoen waren en seizoensgebonden motieven en smaken hadden om de natuur na te bootsen6. Zo zijn er bijvoorbeeld sakura mochi (桜餅), letterlijk “kersenbloesem broodjes”, die in de lente worden verkocht6.

Waar de Beste Japanse Wagashi Zoetigheden te Kopen?

Als je in Japan bent, kun je wagashi vinden in theehuizen, tempels, restaurants en cafés5. Voor de beste kwaliteit wagashi kun je terecht bij gespecialiseerde wagashi-restaurants of zoetwarenwinkels, zoals Ginza Fugetsudo in Tokio of Toraya Confectionery, met 80 winkels in heel Japan3. Als je niet in Japan bent, zijn er gelukkig enkele banketbakkerijen die ook in het buitenland zijn geopend, zoals Minamoto Kitchoan en Toraya, met vestigingen in steden als Parijs, Londen en New York3.