Droogte in Spanje leidt tot halvering van olijfolieproductie en stijgende prijzen

De afgelopen twee jaar heeft een droogte in combinatie met recordhitte de olijfolieproductie in Spanje sterk beïnvloed. Als gevolg hiervan is de olijfoogst in het land gehalveerd, wat heeft geleid tot een verdubbeling van de olijfolieprijzen1. Klimaatverandering wordt verwacht deze situatie in de toekomst te verergeren.

Impact op de olijfolie-industrie

De Spaanse olijfolie-industrie is een belangrijke speler op de wereldmarkt. De halvering van de olijfoogst heeft niet alleen gevolgen voor de lokale economie, maar ook voor de wereldwijde olijfolieprijzen en de beschikbaarheid van dit product voor consumenten. De stijgende prijzen kunnen leiden tot een grotere vraag naar alternatieve plantaardige oliën, wat op zijn beurt de markt voor andere olieproducerende gewassen kan beïnvloeden.

Klimaatverandering en de toekomst van de olijfolieproductie

De huidige situatie in Spanje is een duidelijk voorbeeld van de impact van klimaatverandering op de landbouw en voedselproductie. Naarmate het klimaat blijft veranderen, zullen landbouwgebieden waarschijnlijk te maken krijgen met meer extreme weersomstandigheden, zoals droogte, hittegolven en overstromingen. Dit kan leiden tot een grotere onzekerheid in de voedselproductie en hogere voedselprijzen voor consumenten. Het is van cruciaal belang dat de landbouwsector zich aanpast aan deze veranderende omstandigheden en op zoek gaat naar duurzamere en veerkrachtigere productiemethoden om de voedselzekerheid in de toekomst te waarborgen.