Een culinaire reis van 43 jaar: De Japanse Kobe-rundvleeskroketten van Asahiya

Het is niet ongewoon om te wachten op goed eten. Maar zou je 43 jaar wachten op een gerecht? In de Hyogo prefectuur in West-Japan is er een speciale slagerij, Asahiya, die een wachtlijst heeft voor een van hun producten die je geduld op de proef stelt. Het gaat niet om weken, maanden of zelfs jaren – denk aan decennia. Hun rundvleeskroketten hebben een wachtlijst van 43 jaar.

Ja, je leest het goed: 43 jaar. Van alle voedingsmiddelen ter wereld die een wachtlijst van meer dan vier decennia zouden kunnen hebben, zou je waarschijnlijk niet hebben geraden dat het kroketten zouden zijn. Het vreemdste aan deze situatie is dat Asahiya er geen geld aan verdient. Sterker nog, de kroketten kosten de winkel geld.

Wat zijn kroketten?

Kroketten zijn gefrituurde rolletjes met een vulling die varieert van kaas tot zeevruchten, groenten en vlees. In het geval van deze begeerde Asahiya-kroketten is de vulling premium Kobe-rundvlees. Het vlees wordt gemengd met een bindmiddel van aardappelpuree en vervolgens gevormd, gepaneerd en gefrituurd. Kroketten zijn bijzonder populair in Japan, waar ze korokke worden genoemd. Ze zijn vrijwel overal verkrijgbaar en worden meestal als snack gegeten.

Waarom hebben deze kroketten een wachtlijst van 43 jaar?

De “Extreme Kroketten”, zoals Asahiya ze noemt, zijn gemaakt van A5 Wagyu-rundvlees dat wordt grootgebracht door boeren die de winkeliers persoonlijk kennen, samen met lokaal geteelde aardappelen. Toen de familiewinkel in 1999 begon met het online verkopen van producten, besloot het iets riskants te proberen door deze Extreme Kroketten te creëren en ze te verkopen voor 270 Japanse yen, of ongeveer $1,80 per stuk. Ongeveer de helft van de mensen die de Extreme Kroketten bestellen, koopt uiteindelijk ook Kobe-rundvlees uit de winkel, dus deze sprong in het diepe heeft zich uitbetaald voor Asahiya.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn kroketten?
Kroketten zijn gefrituurde rolletjes met een vulling die kan variëren van kaas tot zeevruchten, groenten en vlees. In Japan worden ze korokke genoemd.

Wat is Kobe-rundvlees?
Kobe-rundvlees is een zeer gewaardeerd soort rundvlees uit Japan, bekend om zijn smaak, malsheid en vetmarmering.

Wat is A5 Wagyu-rundvlees?
A5 is de hoogste beoordeling die Wagyu-rundvlees kan krijgen en het staat voor de beste kwaliteit van vlees met de hoogste mate van marmering.

Waarom hebben de kroketten van Asahiya een wachtlijst van 43 jaar?
De “Extreme Kroketten” van Asahiya zijn gemaakt van hoogwaardig A5 Wagyu-rundvlees en lokaal geteelde aardappelen. Door de hoge vraag en de tijd die nodig is om het rundvlees te produceren, is er een wachtlijst van 43 jaar ontstaan.