Welk soort vlees zit er in Japan?

De Japanse keuken staat bekend om zijn diversiteit en verfijning, waarbij verschillende soorten vlees een belangrijke rol spelen. In Japan wordt een breed scala aan vleessoorten gebruikt, van traditioneel zeevruchten tot Wagyu-rundvlees, bekend om zijn intense marmering en smaak. Varkensvlees is ook populair, vooral in gerechten zoals tonkatsu en okonomiyaki. Kip wordt vaak gebruikt in yakitori en karaage, terwijl wild en paardenvlees minder gangbaar zijn maar toch deel uitmaken van de regionale keukens.

De Japanse keuken heeft ook een unieke geschiedenis met betrekking tot vleesconsumptie. Eeuwenlang was het eten van vlees verboden in Japan vanwege boeddhistische invloeden. Dit veranderde echter in de Meiji-periode, toen Japan zich openstelde voor westerse invloeden en vlees eten meer geaccepteerd werd als onderdeel van de modernisering van het land. Yōshoku, een stijl van Westers-geïnspireerde Japanse gerechten, omvat vleesrijke gerechten zoals curry, die nu als een Japanse klassieker wordt beschouwd.

Deze evolutie in de Japanse eetcultuur toont de flexibiliteit en integratie van buitenlandse invloeden, terwijl de traditionele waarden en technieken behouden blijven. Het resultaat is een rijke verscheidenheid aan vleesgerechten die zowel de diepe geschiedenis als de hedendaagse innovaties van de Japanse keuken weerspiegelen.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

 1. Wat is Wagyu-rundvlees?
  Wagyu-rundvlees is een hoogwaardig Japans rundvleesras dat bekend staat om zijn intense marmering en rijke smaak.
 2. Wat is tonkatsu?
  Tonkatsu is een Japans gerecht dat bestaat uit een gepaneerde en gefrituurde varkenskotelet, vaak geserveerd met kool en een zoete saus.
 3. Wat betekent yōshoku?
  Yōshoku verwijst naar een stijl van Westers-geïnspireerde Japanse gerechten, die ontstond tijdens de Meiji-periode toen Japan meer westerse invloeden begon te omarmen.

Verklarende Woordenlijst

 • Yakitori: Gegrilde spiesjes met kip, vaak geserveerd in izakaya’s (Japanse eetcafés).
 • Karaage: Een Japans gerecht van gefrituurde kipstukjes, gekruid en knapperig bereid.
 • Okonomiyaki: Een hartige Japanse pannenkoek met diverse ingrediënten zoals kool, vlees en zeevruchten.
 • Curry: Hoewel oorspronkelijk uit India, is de Japanse curry aangepast aan de lokale smaak en is het een populair comfort food in Japan.